Derfor er det vigtigt at stemme til næste valg

Derfor er det vigtigt at stemme til næste valg
Derfor er det vigtigt at stemme til næste valg

Hvis min stemme alligevel kun tæller for én stemme, gør det så en forskel, om jeg stemmer? Det korte svar er nej – det lange svar er, at du stadig skal stemme. For også selvom det kan virke ligegyldigt at stemme som én enkelt person, skal vi stemme i flok og på den måde give den bedste repræsentation af danskernes holdninger. Hvis du er i tvivl om, hvorfor det er vigtigt at stemme, og hvad emnerne handler om dette folketingsvalg, kan du læse med her og blive klogere.

Stolte af den høje stemmeprocent

I Danmark har vi en af de højeste stemmeprocenter i verden. Det vil altså sige, at vi mere end mange andre stemmer til valg og lader vores demokratiske stemme blive hørt. Det er utrolig vigtigt, at den er så høj, for ellers ville det være meget lettere for nogen, vi er uenige i at tage magten hurtigt, hvis der er brug for færre stemmer for at nå dertil. Valgsystemet er nemlig proportionalt, hvilket vil sige, at det ikke bare handler om, hvem der får flest stemmer. Alle partier får et antal mandater i Folketinget, der er tilsvarende til den mængde, der er blevet stemt ude i landet på det pågældende parti. Det vil altså sige, at hvis et parti får 10% af stemmerne ude i landet, vil det cirka svare til, at de får 10% af mandaterne og dermed magten i [ vælg selv ]. Hvis 50% lader være med at stemme, betyder det så, at det vil være meget nemmere for partierne at få mere magt. I Danmark har vi et system, der gør, at magten aldrig kan blive enstemmig, men at den i stedet vil blive fordelt. 

Undersøg emnerne

I år kommer valget i høj grad til at handle om tre ting. Det er sundhed – herunder psykiatrien, krisen og klima. Alle tre emner er vigtige på tre helt forskellige måder, og folketingskandidaterne prøver alle at lægge en plan for, hvad der skal ske. Man kan nemt sige, at dette år kommer til at være et skelsættende valg, og derfor er det vigtigt at sætte sig ind i politkernes dagsorden. Det kan du blandt andet gøre på [ vælg selv ], hvor du kan se de forskellige kandidater. 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *